ה-JLPT, או מבחן מיומנות השפה היפנית (日本語能力試験, Nihongo Nōryoku Shiken), הוא מבחן סטנדרטי שנועד להעריך ולאשר את מיומנות השפה היפנית של אנשים שאינם דוברי שפת אם. המבחן מנוהל על ידי ה – Japan Educational Exchanges and Services (JEES), בשיתוף עם קרן יפן והסוכנות הבינלאומית לשתוף פעולה ביפן (JICA), וזוכה להכרה נרחבת הן ביפן והן בעולם. בישראל המבחן בשיתוף שגרירות יפן והקרן הישראלית ללימודי יפן.
ה-JLPT מורכב מחמש רמות, כאשר N1 היא המתקדמת ביותר ו-N5 היא הבסיסית ביותר. כל רמה מעריכה כישורי שפה שונים, כולל אוצר מילים, דקדוק, קריאה והבנת הנשמע.
N1: רמה מתקדמת
N2: רמת ביניים מתקדמת
N3: רמת ביניים
N4: רמת מתחילים מתקדמת
N5: רמת מתחילים
ה-JLPT מחולק לשלושה חלקים: ידיעת שפה (אוצר מילים/דקדוק), הבנת הנקרא והבנת הנשמע. המבחן מקבל ציון בסולם של 0 עד 180 נקודות לכל קטע, עם ציון אפשרי כולל של 180 לכל קטע וציון כולל של 360 למבחן הכולל.
בעולם המבחן נערך פעמיים בשנה, ביולי ודצמבר. בישראל המבחן נערך רק פעם בשנה בדצמבר. ההרשמה למבחן נפתחת מספר חודשים מראש, ועל הנבחנים להירשם במהלך תקופה זו בלבד.
ה-JLPT משמש לעתים קרובות למטרות שונות, כולל:
השכלה – מוסדות חינוך רבים ביפן ובמדינות אחרות משתמשים בציוני JLPT לצורך קבלה והשמה.
תעסוקה – חלק מהמעסיקים, במיוחד אלה ביפן, דורשים הסמכה של JLPT עבור דוברי ילידית המגישים מועמדות למשרות הכוללות שליטה בשפה היפנית.
יעדים אישיים – אנשים רבים משתמשים ב-JLPT כדי לאמוד ולאשר את כישורי השפה שלהם, להגדיר יעדים אישיים ללימוד שפה או לעקוב אחר ההתקדמות שלהם.
ישנם חומרי לימוד שונים, ספרי לימוד, משאבים מקוונים וקורסי הכנה ספציפיים ל-JLPT זמינים כדי לעזור לנבחנים להתכונן לבחינה. נבחנים רבים מקדישים זמן ומאמץ משמעותיים כדי ללמוד ל-JLPT, במיוחד לרמות הגבוהות יותר. הכנה לרמה הראשונה של המבחן, 5N מוערכת בכ-150 שעות לימוד.
חשוב לציין שה-JLPT הוא מבחן סטנדרטי ומעריך רק את מיומנות השפה היפנית; זה לא בוחן את היכולת לדבר או לכתוב את השפה במצבים מעשיים בחיים האמיתיים. הכנה ל-JLPT יכולה להיות צעד חשוב עבור אנשים המעוניינים להפגין את כישורי השפה היפנית שלהם למטרות אקדמיות או מקצועיות.
יפנולוגי, המרכז ללימודי יפן, מכשיר את תלמידיו למבחן הרשמי. בכל שנה ניגשים עשרות תלמידים למבחן עם אחוזי הצלחה גבוהים.